Hibaüzenet

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/borzsong/hangfoglalasonline.hu/includes/file.phar.inc).
  • Deprecated function: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` include_once() függvényben (/home/borzsong/hangfoglalasonline.hu/includes/bootstrap.inc 1387 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/home/borzsong/hangfoglalasonline.hu/includes/common.inc 394 sor).

Amit a kötőhártya-gyulladásról tudni kell, amit a megelőzéséről, gyógyításáról tudni érdemes

Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladás a leghétköznapibb, de sok kellemetlenséggel járó megbetegedése a szemünknek. Nem elég, hogy vörös lesz a kötőhártyánk, fáj és nedvedzik a szemünk, de még arra is vigyázni kell, hogy másokat ne fertőzzünk meg!

De hogyan is szedhetünk össze egy kötőhártya-gyulladást?

Sajnos sokféleképpen. Fertőzéssel, allergiás tünetként vagy egy felső-légúti megbetegedés kísérőjeként is. A három típusa:

1. Járványos

Ahogy sok más betegség esetében, ez is lehet vírusos és bakteriális, de közös bennük, hogy erősen fertőzőek és lázat okozhatnak. Előbbire inkább a vizes-nyákos, utóbbira pedig a sűrűbb, sárgás-zöldes váladék a jellemző

2. Allergiás

Ennek a típusnak kísérő jelensége lehet az orrviszketés és -folyás, tüsszögés. Ebben az esetben mindkét szemet érinti a gyulladás és erős viszketéssel jár.

3. Idegen test, szennyeződés okozta

Ez a legkönnyebben kezelhető, legjobb esetben akár a szem alapos átmosásával is. Ahogy neve is mutatja, ilyenkor valami szennyeződés okozza a gyulladást, ami a levegőben szállva kerülhet a szembe, de a kontaktlencsét hordóknál a lencse berakásával is. Mivel talán a kontaktlencse által okozott kötőhártya-gyulladás az egyik leggyakoribb probléma, utóbbi esetben végleges megoldást hozhat a korszerű, ma már rutinbeavatkozásnak számító lézeres szemműtét. A látásjavító kezelésnek köszönhetően megszabadulhat viselője a kontaktlencsétől, visszakapva (megszerezve) éles látását, mindezt percek alatt és fájdalommentesen.

A kötőhártya-gyulladás (másképp egyszerűen szemgyulladás) tünete lehet a fent felsoroltakon kívül, hogy a beteg folyamatosan úgy érzi, valami van a szemében, ami persze rendkívül zavaró. További kellemetlenség, hogy a ragacsos váladék (megszilárdulva köznapi nevén: csipa) miatt reggelre a szemhéjak összeragadhatnak, és csak langyos vizes, kamillás borogatás után tudja az érintett kinyitni a szemét. Tipikus tünet még a kipirosodás, a fényérzékenység és a homályos látás is.

Begyulladt szem

Ha már begyulladt a szemünk, mit tegyünk és mit ne?

Amit semmiképp ne:

  • Ne menjünk közösségbe!
  • Ne piszkáljuk, vakargassuk a szemünket!
  • Ne törülgessük a váladékot, mert ezzel az esetleg még nem gyulladt szemünket is megfertőzhetjük!

Amit mindenképp:

  • Tegyünk meleg vizes borogatást a szemünkre!
  • Ha ez nem elég, gyógyszertárban, konzultálva a patikussal vegyünk (és utána persze használjuk is) megfelelő, vény nélkül kapható szemcseppet, -kenőcsőt!
  • Ha ez sem segít, forduljunk szemorvoshoz, alighanem csak receptre kapható, antibiotikumos szemcseppre van szükségünk!

Mikor fertőz a kötőhártya-gyulladás?

Attól függ, melyik típusa. De a bakteriális akár két hétig is bajt okozhat, így a tünetek enyhülése időszakában sem árt még az óvatosság, a közösségbe menés kerülése.

Mennyi idő alatt szabadulhatunk meg a szemgyulladástól?

Ahogy az előző kérdésnél, itt is az a válasz, hogy attól függ, mi okozta. Általában néhány nap a gyógyulási idő, de rosszabb esetben hetekig elhúzódhat. Már csak ezért is érdemes vigyázni és betartani a higiéniai előírásokat, mert köztudott: a megelőzés a legjobb módszer bármely betegség esetében.