Hangfoglalás · Hang- és Hangszertechnikai Online Magazin

Hangfoglaló Hétfő 2011. 

2011. május 7. 18:55

2011-ben újra itt a Hangfoglaló Hétfő ének-zenei verseny, amelyen részt vehet Magyarország bármely általános és középiskolája, annak énekkarai, zenekarai, osztályai, vagy az iskola, iskolák osztályaiból alakított csoportok. Zene és művészeti iskolák és egyéb gyermekneveléssel foglalkozó intézmények, egyesületek. 

VERSENYKIÍRÁS - 2011. március 23.

A verseny célja:
Sok szempontból szükséges ma Magyarországon népszerűsíteni a zene, a zenélés gondolatát. A zenélés, zenetanulás hasznosságát, különösen a gyermek és ifjú kori zeneoktatásnak a személyiségfejlődésre, az oktatás egyéb területeire is kifejtett pozitív hatását számos magyar és nemzetközi kutatás és tanulmány támasztja alá.
 
A mai középiskolás korú diákok kb. 10 % tanul vagy játszik valamilyen hangszeren. Ez az arány lényegesen alacsonyabb az európai átlagnál, de az is elmarad az Egyesült Államokbeli 50 %-os aránytól. Tudományos tényként kezeli a szakmai közvélemény, hogy a zenét tanuló, az aktívan zenélő tanulók más tárgyak tanulása során is az átlagosnál jobb eredményekkel rendelkeznek.
 
A mai gazdasági viszonyok közepette egyformán érdeke a magyar zeneoktatásnak és a Hanosz-ban tömörült, hangszerek kereskedelmében érdekelt gazdasági vállalkozásoknak, hogy összefogva népszerűsítsék a zenélést.
 
A hagyományos zeneiskolák népszerűsége, az ott oktatott hangszerek köre és a növendékek létszáma egyaránt csökkent az elmúlt években. Ez alól csak az agglomerációs zeneiskolák képeznek – egyéb okok miatt – kivételt. Bár a zeneiskolák fő feladata a művészeti alapoktatás, melynek lényeges célkitűzése a tehetségek zenei pályára orientálása, tevékenységüket mégsem korlátozhatják elitképzésre.
 
A hangszeripari országos szövetség, a HANOSZ tagjai érdekeltek saját jelenlegi és jövőbeni piacuk építésében és fejlesztésében. A mai növendékek és jövőbeni zenélő felnőttek egyaránt bővülő értékesítési lehetőséghez juttatják a szervezet tagjait.
 
A világgazdasági krízis itthon is továbbélezi a társadalmi feszültségeket, így azok a tevékenységek, melyek értelmes ügyek érdekében képesek tömegeket mozgósítani nem politikai célú közös tevékenységre, kifejezetten kívánatosnak, közérdekűnek tekintendőek.
A társadalmi, közösségi kapcsolatokat építi és erősíti minden olyan esemény, ami emberek csoportjait közös felkészülés és előadás során közös munkára készteti. Ezek a csoportok lehetnek iskolaiak, munkahelyiek, lakóhelyiek, szakmaiak; a lényeg a jó célok érdekében, jól megfogalmazott, összefogással könnyen teljesíthető feladatok megoldásában van.

Helyszín: Magyarország bármely általános és középiskolája.
Időpont: 2011. május 9. (hétfő) 11.00. órai kezdéssel.
 
Program: Presser Gábor és Sztevanovity Dusán szerzeménye: Ezt egy életen át kell játszani.
Az iskolák, ezt a dalt adhatják elő az adott májusi hétfőn, feldogozva, vagy változtatások nélkül.
 
 
A dal szövege megtalálható itt: 
 
 
 
Nevezési feltételek: 
Nevezhetnek: 
Magyarország bármely általános és középiskolája, annak énekkarai, zenekarai, osztályai, vagy az iskola, iskolák osztályaiból alakított csoportok. Zene és művészeti iskolák és egyéb gyermekneveléssel foglalkozó intézmények, egyesületek. A produkciókban közreműködhetnek tanárok, szülök, az iskola azóta hírnévre szert tett egykori diákjai. A közreműködés lehetséges a dal előadásban csakúgy, mint az elő- és az utómunkákban, annak a fontos szempontnak a betartásával, hogy a közreműködő felnőttek minden esetben csak segítői lehetnek egy adott produkciónak, s nem lehetnek ők maguk a produkció. Ebben az esetben a közreműködőket kérjük külön is feltűntetni!
 
Nevezési díj: A nevezés díjtalan.
 
Létszám:  zenekari produkciók esetében minimum 4 fő, énekkarok esetében 12 fő és a fölötti csoportok.
 
Időtartam: maximum 6 perc, 
 
A verseny műfaja: 
1 Zenei értelemben a fent meghatározott dal eredetije, vagy zenei feldolgozása, mely stílusoktól és irányzatoktól függetlenül előadható. A dal eredeti szövegét, jellegzetes dallamát megváltoztatni nem lehet!
2. Képi értelemben elfogadjuk az „amatőr” kézi kamerával készült anyagot éppúgy, mint a vágott, utómunkázott videó klipet.
 
Feltétel: A műsorszám általános értelemben hordozzon művészi értéket.
Megjegyzés: A műfaji alkategóriák nem elkülönítve lesznek értékelve! 
 
A nevezés módja: Az előadásról készített videofelvétel http://www.youtube.com/ oldalra feltöltött videó URL címét kell elküldeni a hfh@hanosz.hu e-mail címre. A videó ekkor megjelenik a www.hangfoglalasonline.hu oldal Hangfoglaló Hétfő menüpontjában. (Amennyiben valaki nincs tisztában a videó megosztó oldalra való feltöltés menetével, úgy a videót a szervezők is feltöltik. Ebben az esetben elfogadjuk a nevezést hagyományos adathordozón is.
Cím: Hangszeresek Országos Szövetsége 1132 Budapest, Visegrádi u. 32-34. Fsz./1.)
A nevezés csak az alábbi adatok megadásával együtt érvényes:
 
A résztvevő intézmény megnevezése:
Cím:
Telefon:
E-mail:
Web.:
Képviselő neve, elérhetőségei:
Beküldhető adathordozó: Mini DV kazetta, CD, vagy DVD lemezek.
 
Beküldési és feltöltési határidő: 2011. május 16.
 
Szavazás:  2011. május 16. és június 09. között lehet a videókra szavazatokat leadni. A szavazat leadásához csupán végig kell nézni a kívánt videót A www.hangfoglalasonline.hu oldal Hangfoglaló Hétfő menüpontjában 2011. május 16. és június 09. között - a megnézett videók számítanak szavazatleadásnak.
Értékelés: A közönség szavazatai alapján a legjobb öt előadás kerül a zsűri elé, valamint a szavazatoktól függetlenül a zsűri a teljes mezőnyből válogat.
Eredményhirdetés: 2011. június 09.
A zsűri: 5 tapasztalt, hozzáértő szakmai zsűritag értékeli (pontozza) az előadásokat.
Ásztai Katalin (MZMSZ), Hevesi Tamás, Czutor Zoltán, Andrásik Remo (HANOSZ), valamint az ARTISJUS Zenei Alapítványa
Díjazás:
1. A legjobbnak ítélt előadás 1.000.000Ft.- értékű hangszer, hangtechnikai eszköz felszerelést nyer, továbbá fellépési lehetőséget a 2011 szeptember 30 - október 03. megrendezésre kerülő Hangfoglalás kiállításon.
 
2. Az ARTISJUS Zenei Alapítvány 100.000Ft.-os különdíját nyeri a verseny legjobb felkészítő tanára, művészeti vezetője.
Budapest, 2011. március 23.
További információ: 
Andrásik Remo
06/1-330-9991
06/30551-0521

hfh@hanosz.hu 

Kapcsolat     Impresszum     Médiaajálat    

Hangfoglalás Online Hang- és Hangszertechnikai Magazin
Instrument Reklám © 2018